Kuidas valmis jõulise maitseprofiiliga Crafter’s Wild Forest premium-džinn? Miks on see džinn kangem kui teised? Kuidas igihaljad taimed talve üle elavad? Sellest ja paljust muust rääkisime Liviko joogiarhitekti Hanna Kauriga.
„Crafter’s Wild Forest eristuva karakteri ja maitseprofiiliga džinn on mõeldud neile, kes ootavad tugevamat ja jõulisemat maitset. Oleme selleks valinud läbinisti põhjamaised igihalja metsa maitsed ja andnud sellele džinnile ka 47 kraadi kangust,“ sõnab joogiarhitekt Hanna Kaur.
„Eneseteadliku ja julge brändina ei joondu Crafter's trendide järgi, vaid keskendub oma identiteedile ja arengule, pakkudes uudseid meelelisi naudinguid ja samas ka inimesi inspireerides,“ lisab joogiarhitekt.
Kõik sai alguse igihaljast mustikast
Uue džinni sisukontseptsiooni luues tekkis joogiarhitektil mõte teha põhjamaist mezcal’i iseloomuga jooki, millel oleks suitsune nüanss. Agaavi keemiliste koostisosade ühenditeks lahti võtmiseks töötas Hanna läbi hulga teadusartikleid. „Seejärel vaatasin Livikos läbi aegade koostatud taimede kaarte ja uurisin põhjalikult Eesti taimi. Ma ei otsinud maitsesarnasust agaaviga, vaid soovisin leida taimi, mis sisaldaks sellega sarnaseid keemilisi ühendeid, et saada agaaviga sarnane efekt,“ räägib Hanna.
Suitsusus oli küll üks esimesi mõtteid, kuid taimede valikul sai kõik alguse hoopis igihaljast mustikataimest. „Mustikataimi analüüsisin ja võtsin laboris juppideks juba siis, kui Crafter’s Aromatic Flower džinni maitseid otsisime. Tol ajal ei tekkinud seda heureka hetke, et võtta sihikule ka teised igihaljad taimed,“ meenutab Hanna.
Võimas ja müstiline okaspuumets
„Varakevadine mustikavõrse oli esimene, mille tahtsin uude džinni sisse panna. Sellest tuligi idee, et võtaks igihaljaid taimi veel juurde. Meie külmas ja karges kliimas on erilise väega taimed, mis kestavad aasta ringi ja neil on oma lugu rääkida 365 päeva aastas. Nii tulidki retsepti võimsad männid, kuused ja kadakad – kõik meie regiooni okaspuud, mida on võimalik kasutada,“ lisab Hanna.
„Kadakamarjadest valime Crafter’s Wild Forest džinni värske profiiliga marjad. Männi sügav vaigusus tuleb kevadistest mahlastest männivõrsetest. Samas kuusest otsime just okkaseid noote ja selleks oleme džinni valinud küpsed kuuseokkad,“ räägib joogiarhitekt.
Inspiratsiooniks on olnud põhjaranniku karmide meretuulte käes tahutud mets – see annab taimedele lisajõu ja sügavuse. Rannikualade tuuleiilid ei hellita loodust.
„Okaspuude kõrvale otsisin midagi erilist ja õrnemat, ent samamuti igihaljast – nii lisasin retsepti ilusad ja väikesed kanarbikuõied, mida olin eksperimentaallaboris varem destilleerinud. Kanarbiku väikeste helelillade õite ilu ei anna džinnile lillelist maitset, vaid lisab samblase sügavuse ja mesise noodi,“ sõnab Hanna.
„Koos männivõrsetega loob kanarbik magusa, sügava ja kauakestva järelmaitse. Kanarbiku ülesanne on muuta Crafter’s Wild Forest džinni jõuline maitse mitmekülgsemaks,“ selgitab toidutehnoloogi haridusega joogiarhitekt džinni maitseprofiili loomist.
Tulles tagasi algse idee juurde luua suitsuse noodiga džinn – selleks valis Liviko pärast pikki otsinguid kadakaplangul suitsutatud meresoola. „See meresool saab oma ümara suitsuse maitse kadakapuidult, mida põletatakse. Nii saab džinn lisaks traditsioonilisele kadakamarjale veel lisaks ka põleva kadakapuidu suitsususe iseloomulikud noodid,“ räägib joogiarhitekt.
Erakordne maitsepalett
„Crafter’s Wild Forest džinni maitses avaldub esimesena kuusk – just see tuttav jõulupuule iseloomulik noot. Seejärel avaneb džinni keha: mustikas ja magusapoolsed vürtsid – muskaatpähkel, ingverijuur ja iirisejuur, kuid need ei domineeri, vaid annavad joogile komplektsuse. Soolakust tunneb samuti kohe eesmaitses, selle ülesanne on tasakaalustada ja mahendada teravamaid noote. Suitsusus ei tõuse kohe esile, vaid seda on tunda alles järelmaitses. Samuti kannab järelmaitset mesine noot koos jõulisema männivaiguga, lisaks on tunda suitsu-tõrva puudutust,“ kirjeldab Hanna džinni, mis sai valmis 27. retseptikatsetuse juures.
„Igihaljad taimed pakatavad rikkalikest eeterlikest õlidest – need aitavadki taimel aastaringi vastu pidada, sõltumata paukuvast pakasest või lõõmavast päikesest. Sellisest vastupidavusest unistab meist igaüks,“ sõnab Hanna. Kuna Crafter’s Wild Forest džinnile annavad iseloomu eeterlikest õlidest tulvil igihaljad taimed, on džinn kangem, et põhjamaised maitsed avalduda saaksid.
Kuidas hakata püsikliendiks?
Liviko e-poe püsikliendiks saate registeerida läbi e-poe keskkonna. Vali registreeri, täida nõutud andmed ning määra ja kinnita parool. Hoia oma paroolid turvalises kohas.
Miks hakata püsikliendiks?
Püsikliendina naudid Liviko e-poe püsikliendi eelised:
Viski on vaieldamatult kõige huvitavam jook maailmas. Viski pakub naudingut, seltslust, teadmisi – ning oma parimas vormis võib viski pakkuda meile maitseelamusi ning mälestusi, mis kestavad terve eluaja. Hea viski olemus soosib vastutustundlikku tarbimist. Tarbimise kunst seisneb mõõdukuses, teadmistes, mida joote ja kvaliteedi eelistamises kvantiteedile.
Viski on see tähelepanuväärne jook, mille vanad gaeli mungad nimetasid elu veeks. Igast viskiklaasist võib leida – nagu väidetakse – ajalugu, kultuuri, traditsioone ja tugeva annuse elust ennast. Mitte üheski teises inimese poolt loodud joogis ei ole nii palju maitseelamusi, nii palju emotsioone.
Ükskõik kui häid viskimarke me proovime, jäävad need ikkagi alla kõige imelisemale joogile. Joogile, mille leiate ka igast viskiklaasist ning enamasti on seda seal rohkem kui 60 protsenti. See on vesi. Ja seda võib alati viskile lisada.
Ühes asjas lepime kohe kokku: viski joomisel pole reegleid. Ainult üks inimene saab väita, et mõni viski maitseb paremini kui teine või et viskit peab jooma just teatud viisil, et jääd või mõnda toonikut ei tohi lisada, et klaas peab olema just selle kujuga ja veel sada muud arvamust. See inimene olete teie. Ainult teie otsustate, mis teile sobib. “Ainus, mida soovin viskile lisada on veel viskit.” - Mark Twain
Võite nautida viskit täpselt nii nagu teile meeldib. Viski annab vabaduse valida. Single malt whisky – ainult üht sorti linnastest valmistatud viski –, näiteks värske loomuga Bruichladdich Classic Laddie või tugevalt turbasuitsune Port Charlotte – ja ülikvaliteetsed seguviskid, nagu Whyte & Mackay, annavad võimaluse kogeda erinevaid variante. Samas õpetavad nad meile uusi maitseelamusi, tootmisvõtteid, traditsioone, kultuure ja oskusi ning kõike head, mis elus leidub.
Enamus maailmas valmistatud viskidest on mõeldud segujookide valmistamiseks. Nad on loodud kokteilide valmistamiseks, mida lärmakates baarides nauditakse kõrgetest klaasidest, segatuna jää ja soodaveega. Vaid üksikud viskipudelid on mõeldud avamiseks asjatundjate poolt, kes huvituvad viski maitsest, kes võivad tundide viisi nautida viski aroome ning neid analüüsida, püüdes eristada maitseid ja lõhnu, luues nii kogemuse, mis tavainimesele tundub võimatu olevat. “Naudi seda õuna-aroomi. See on sügissort, Golden Delicious, mille korjas mäe lõunaküljelt kolmapäeva hommikul siniste silmadega vasakukäeline neitsi.” Ülejäänute jaoks on viski lihtsalt viski ning maitseb kõige paremini colaga segatuna. Keegi neist ei eksi.
Viski tähendab naudingut ja teie otsustate, millisena viski teile kõige rohkem meeldib. Maitsetel pole piire, nii nagu viskilgi.
„Pole võimalik, et head viskit on liiga palju.“ - Mark Twain
Liviko Distillery tehasetuur viib Sind eksklusiivsele ringkäigule meie 1898. aastal avatud tehasesse, kus pakume haruldast võimalust külastada töötavat tootmist, interaktiivset muuseumi ja näha, kuidas päriselt käib jookide valmistamine alates tooraine valikust kuni pudelisse villimiseni. Liviko tehasetuuril näeb meistrilt meistrile pärandatud retseptide kohtumist modernse tehnoloogiaga. Soovijail on võimalus tehasetuur lõpetada Liviko Joogiakadeemias degusteerimise või joogikoolitusega, mida viivad läbi meie tunnustatud sommeljeed ja brand ambassador’id.
Tehasekülastus
Tehasetuuril tutvustab Liviko tehase kuraator Crafter’s džinnide destilleerimist, viinade hõbe- ja söefiltreerimist, jookide villimist ja legendaarse Vana Tallinna likööri valmistamist. Lisaks näitame, kuidas valmivad erinevatest ürtidest ja maitsetaimedest tõmmised ning aromaatpiiritused. Ringkäigul saab piiluda Liviko laborisse.
Interaktiivne muuseum
Liviko muuseumis võib panna end proovile meie tootmises kasutatavate naturaalsete ürtide ja maitseainete lõhnade äratundmisel. Saab katsetada oma DJ-oskusi või jäädvustada end legendaarse Viru Valge pasunamehena. Üllatusi pakkuva interaktiivse muuseumi külastus lõppeb meeldejäävas ja ajatus infinity-ruumis.
Liviko Joogiakadeemia-LAB
Liviko Joogiakadeemia ehk LAB (Liviko Academy of Beverages) on trendikas baar, kus oma joogivaldkonna teadmisi Liviko tunnustatud sommeljeede ja brand ambassador’ide juhendamisel täiendada. Olgu huviks veinid või šampanja, džinnid või alkoholivabad kokteilid – meie juures saate osaleda põnevatel degusteerimistel, joogi- ja kokteilikoolitustel. Seisame teadliku ja mõistliku joogikultuuri edendamise eest.
Broneerimine
Liviko külastuseks tuleb aeg broneerida ning tutvuda Liviko Distillery hügieeni- ja ohutusreeglitega. Tehasetuurile ja joogikoolitustele on oodatud vaid täiskasvanud!
Info ja broneerimine telefonil +372 667 8067 või saada kiri livikodistillery@liviko.ee
Klassikaline tuur:
Kestus: 1,5–2 tundi, grupp 6–15 inimest
Hind: 18 € inimese kohta
Premium tuur:
Kestus: 2,5–3 tundi, grupp 10–15 inimest
Hind: 40 € inimese kohta
Tailor-made tuur
Kestus vastavalt kokkuleppele, grupp kuni 15 inimest
Hind: alates 1000 € grupi kohta