Maikuu on Margarita kuu ning sel puhul räägimegi just Margarita värskendavast ja lihtsasti valmistatavast kokteilist.
Margarita on tänaseks enimmüüdud kokteil maailmas ning ilmselt iga kokteilisõber on selle värskendava kokteiliga kokku puutunud. Kuidas aga Margarita kokteil alguse sai?
Algupärase Margarita lõi 1948. aastal Margaret Sames, kes oli Ameerika seltskonnadaam ning ta oli tuntud just kurikuulsate priiskavate pidude korraldamise poolest. Tema peod kestsid tihti mitmeid päevi ning ühe enda peo jaoks oligi Margaretil vaja sellist kokteili, mida andis ka päevasel ajal basseini ääres nautida. Pärast arvukate variatsioonide proovimist jõudis Sames oma isikliku retsepti juurde, milles laimimahl tasakaalustab alkoholi ja kergelt soolaga kaetud klaasiserv lisab elegantsi hõngu. Legendi järgi ei olnud Margaretil kavatsust enda kokteili reklaamida, kuid tema mõjukad sõbrad nagu Nick Hilton, filmitäht John Wayne ja Joseph Drown armastasid seda kokteili nii väga, et levitasid sellest sõna ka teistele. Nii on läbi aegade Margarita kuulsus aina kasvanud.
Värskendav, mitmekülgne ja hõlpsasti valmistatav Margarita
Aegade algusest ei ole Margarita originaalretsept muutunud. Originaal Margarita jaoks läheb tarvis vaid nelja koostisosa: Cointreau, valge tekiila, värske laimimahl ja soolaga kaetud klaasiserv. Margarita on kokteil, mis on lihtsasti valmistatav ka koduses keskkonnas.
Cointreau, algupärane koostisosa Margaritas
Cointreau teenis enda koha maailma ühes populaarseimas kokteilis väga lihtsal põhjusel – see oli Margaret Samesi lemmikliköör. Margaret ise on öelnud: „Margarita ilma Cointreauta ei ole väärt oma soola.“ Cointreau enda omadustelt toimib kokteilidesse segatuna maitsetugevdajana ning sellel on tõestatud mõju aistingutele. Erinevate Margarita retseptide kohta tehtud uuringute kohaselt on Cointrauga valmistatud algupärasel Margarital suurepärased meeleorganitega tajutavad omadused ning sel on väga aromaatne, värske ja tasakaalustatud aistinguid mõjutav profiil.
Margarital on eriline koht ka Cointrau ajaloos ja seda niivõrd, et Cointreau perekond andis retspeti edasi põlvkonnalt põlvkonnale. Alates loomisest 1849. aastal on Cointreau loojad inspireeritud sellest loomingulisest energiast, mis annab sellele liköörile elu. Liköör on säilitanud oma algsed omadused – tasakaalustatuse ja kristallselguse, – mis on inspiratsiooni saanud selle visionäärist loojast. Likööri olemus ja oivalisus seisnevad magusate ja mõrude apelsinikoorte põhjalikus valimises ja segamises, mis on Maison Cointreau meisterdestilleerijale Carole Quintonile usaldatud väga suurt põhjalikkust nõudev ülesanne. Premium-klassi liköör Cointreau on pikka aega olnud esindatud kõigil viiel mandril. Likööri kõrge kvaliteet teeb sellest kokteilisegajate lemmiku ning see on välja teeninud oma koha maailma kõige kuulsamate baaride valikus.
Cointreau mõju Margarita kokteilile
Tuntud Margarita kokteilil, mis on valmistatud Cointreau likööriga, on suurepärased meeliülendavad omadused ning väga aromaatne, värske ja tasakaalustatud aistingute bukett.
Visuaal — Cointreau likööriga valmistatud Margarita on värske ja visuaalselt ahvatlev.
Aisiting — Cointreau retsept on ülimalt aromaatse intensiivsusega. Selles on ka tunda rikkalikult tsitruse, lille ja puuviljade (apelsini ja mandariini viljaliha) noote.
Maitse — Cointreauga valmistatud Margarita on väga puuviljase maitsega ning pakub optimaalset magus-haput tasakaalu. Sellel on ka pikem järelmaitse.
Cointreau on saadaval Liviko e-poes.
Sool Margaritas
Sool mängib Margarita isikupära väljatoomisel olulist rolli. „Sool on üks lihtsamaid ja paremaid viise, kuidas lisada algupärasele Margaritale variatsioone.“
Ajalooliselt on soola teatud kui võimsat maitsetugevdajat. Proovige Margaritat soolaga ja ilma ning te tunnete, et soolaga on maitse palju komplekssem. Miks? Sest sool muudab maitsemeeled tundlikumaks. Lisaks, nii nagu ka toidu puhul, tasakaalustab soolasus kibedust ja toob esile magusad noodid.
Maailmas on palju erinevaid soolasorte, kuid need jagunevad kaheks:
Meresool – saadakse merevee aurutamise teel ning millel puuduvad lisandid.
Mineraalsool – rauakrikas sool, mida leidub maa all ja mida on erineval kujul ja värvides.
Soola päritolu annab maitsele teatud nüansi ja see võib lisada retseptidele peene variatsiooni.
Cointreau on valinud välja enda lemmiksoolad:
Guérande või Noirmoutier’ fleur de sel — müütiline fleur de sel ehk meresoolahelbed Prantsusmaalt, Atlandi ookeani rannikult. Oma tekstuuri, maitse ja peeneteralisuse poolest tuntud sool on kohustuslik igale kodusele kokteilisegajale või peakokale.
Roosa Himaalaja sool — seda peetakse maailma puhtaimaks soolaks, selle mineraalsoola ilus roosa värvus tuleneb kõrgest rauasisaldusest.
Egiptuse sool — kui te ei teaks paremini, siis võib seda härmatist meenutavat mineraalsoola segamini ajada lumehelvestega. Egiptuse Valgest kõrbest tulev sool on üks kõige rafineeritumaid soolasid maailmas.
Sinine Pärsia sool — seda haruldast soola kaevandatakse Iraani mägedest ja sellel on ootamatult safiirsinised täpid. Maitsele lisab see õrna, peaaegu sidruni hapususe.
Must Hawaii sool — see tume sool on segu meresoolast ja aktiivsöerikkast mustast laavakivimist. Soolal on iseloomulik, kergelt suitsune maitse
Margarita kokteil on maitsev igal aastaajal
Võib tunduda küll, et Margarita on pigem värkendav ja suvine kokteil kuid see ei pea nii olema. Margaritat võib juua originaal retsepti järgi kuid võib maitsestada ka vastavalt hooajale.
Kevadine Margarita
Lillemaitseline, värske & hapu
Vaja läheb:
20ml Cointreaud
40ml tekiilat
20ml laimimahla
4ml roosisiirupit
Jääd
- Kata kupeeklaasi serv tavalise või roosa soolaga
- Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
- Raputa, kurna ja serveeri
- Soovitame kaunistada roosi kroonlehtedega
Suvine Margarita
Hapu, puuviljane & värske
Vaja läheb:
20ml Cointreaud
40ml tekiilat
20ml laimimahla
4 värsket maasikat
4ml suhkruroosiirupit
Jääd
- Katke klaasiserv soolahelvestega
- Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
- Raputa, kurna ja serveeri
- Kaunistage mündilehtedega, et lisada joogile värskust
Sügisene Margarita
Hapu, puuviljane & suitsune
Vaja läheb:
20ml Cointreaud
40ml tekiilat
20ml laimimahla
10ml leedriõiesiirupit
Jääd
- Katke klaasiserv kas musta suitsusoola või tavalise soolaga
- Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
- Raputa, kurna ja serveeri
- Kaunistage kuivatatud apelsini viiluga
Talvine Margarita
Värske, puuviljane & hapu
Vaja läheb:
20ml Cointreaud
40ml tekiilat
20ml värsket greandilli
4ml kaneelisiirupit
Jääd
- Katke klaasiserv tavalise soolaga
- Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
- Raputa, kurna ja serveeri
- Kaunistage apelisini viiluga
Originaal Margarita
Magus hapu
Vaja läheb:
20ml Cointreaud
40ml tekiilat
20ml laimimahla
Jääd
- Katke klaasiserv tavalise soolaga
- Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
- Raputa, kurna ja serveeri
- Kaunistage laimi viiluga
Kõik need retseptid toovad esile Margarita mitmekülgsuse ja nauditavuse igal aastaajal. Nii et võtke klaas, segage oma lemmikversioon ja nautige Margarita imelist maitset!