RSS

Uudised

Maikuu on Margarita kuu
Maikuu on Margarita kuu

Maikuu on Margarita kuu ning sel puhul räägimegi just Margarita värskendavast ja lihtsasti valmistatavast kokteilist.

Margarita on tänaseks enimmüüdud kokteil maailmas ning ilmselt iga kokteilisõber on selle värskendava kokteiliga kokku puutunud. Kuidas aga Margarita kokteil alguse sai?

Algupärase Margarita lõi 1948. aastal Margaret Sames, kes oli Ameerika seltskonnadaam ning ta oli tuntud just kurikuulsate priiskavate pidude korraldamise poolest. Tema peod kestsid tihti mitmeid päevi ning ühe enda peo jaoks oligi Margaretil vaja sellist kokteili, mida andis ka päevasel ajal basseini ääres nautida. Pärast arvukate variatsioonide proovimist jõudis Sames oma isikliku retsepti juurde, milles laimimahl tasakaalustab alkoholi ja kergelt soolaga kaetud klaasiserv lisab elegantsi hõngu. Legendi järgi ei olnud Margaretil kavatsust enda kokteili reklaamida, kuid tema mõjukad sõbrad nagu Nick Hilton, filmitäht John Wayne ja Joseph Drown armastasid seda kokteili nii väga, et levitasid sellest sõna ka teistele.  Nii on läbi aegade Margarita kuulsus aina kasvanud.

 

Värskendav, mitmekülgne ja hõlpsasti valmistatav Margarita

Aegade algusest ei ole Margarita originaalretsept muutunud. Originaal Margarita jaoks läheb tarvis vaid nelja koostisosa: Cointreau, valge tekiila, värske laimimahl ja soolaga kaetud klaasiserv. Margarita on kokteil, mis on lihtsasti valmistatav ka koduses keskkonnas.

 

Cointreau, algupärane koostisosa Margaritas

Cointreau teenis enda koha maailma ühes populaarseimas kokteilis väga lihtsal põhjusel – see oli Margaret Samesi lemmikliköör. Margaret ise on öelnud: Margarita ilma Cointreauta ei ole väärt oma soola. Cointreau enda omadustelt toimib kokteilidesse segatuna maitsetugevdajana ning sellel on tõestatud mõju aistingutele. Erinevate Margarita retseptide kohta tehtud uuringute kohaselt on Cointrauga valmistatud algupärasel Margarital suurepärased meeleorganitega tajutavad omadused ning sel on väga aromaatne, värske ja tasakaalustatud aistinguid mõjutav profiil.

Margarital on eriline koht ka Cointrau ajaloos ja seda niivõrd, et Cointreau perekond andis retspeti edasi põlvkonnalt põlvkonnale. Alates loomisest 1849. aastal on Cointreau loojad inspireeritud sellest loomingulisest energiast, mis annab sellele liköörile elu. Liköör on säilitanud oma algsed omadused – tasakaalustatuse ja kristallselguse, – mis on inspiratsiooni saanud selle visionäärist loojast. Likööri olemus ja oivalisus seisnevad magusate ja mõrude apelsinikoorte põhjalikus valimises ja segamises, mis on Maison Cointreau meisterdestilleerijale Carole Quintonile usaldatud väga suurt põhjalikkust nõudev ülesanne. Premium-klassi liköör Cointreau on pikka aega olnud esindatud kõigil viiel mandril. Likööri kõrge kvaliteet teeb sellest kokteilisegajate lemmiku ning see on välja teeninud oma koha maailma kõige kuulsamate baaride valikus.

 

Cointreau mõju Margarita kokteilile

Tuntud Margarita kokteilil, mis on valmistatud Cointreau likööriga, on suurepärased meeliülendavad omadused ning väga aromaatne, värske ja tasakaalustatud aistingute bukett.

Visuaal — Cointreau likööriga valmistatud Margarita on värske ja visuaalselt ahvatlev.

Aisiting — Cointreau retsept on ülimalt aromaatse intensiivsusega. Selles on ka tunda rikkalikult tsitruse,  lille ja puuviljade (apelsini ja mandariini viljaliha) noote.

Maitse — Cointreauga valmistatud Margarita on väga puuviljase maitsega ning pakub optimaalset magus-haput tasakaalu. Sellel on ka pikem järelmaitse.

Cointreau on saadaval Liviko e-poes.

 

Sool Margaritas

Sool mängib Margarita isikupära väljatoomisel olulist rolli. Sool on üks lihtsamaid ja paremaid viise, kuidas lisada algupärasele Margaritale variatsioone.

Ajalooliselt on soola teatud kui võimsat maitsetugevdajat. Proovige Margaritat soolaga ja ilma ning te tunnete, et soolaga on maitse palju komplekssem. Miks? Sest sool muudab maitsemeeled tundlikumaks. Lisaks, nii nagu ka toidu puhul, tasakaalustab soolasus kibedust ja toob esile magusad noodid.

Maailmas on palju erinevaid soolasorte, kuid need jagunevad kaheks:

Meresool – saadakse merevee aurutamise teel ning millel puuduvad lisandid.

Mineraalsool – rauakrikas sool, mida leidub maa all ja mida on erineval kujul ja värvides.

Soola päritolu annab maitsele teatud nüansi ja see võib lisada retseptidele peene variatsiooni.

 

Cointreau on valinud välja enda lemmiksoolad:

Guérande või Noirmoutier’ fleur de sel — müütiline fleur de sel ehk meresoolahelbed Prantsusmaalt, Atlandi ookeani rannikult. Oma tekstuuri, maitse ja peeneteralisuse poolest tuntud sool on kohustuslik igale kodusele kokteilisegajale või peakokale.

Roosa Himaalaja sool — seda peetakse maailma puhtaimaks soolaks, selle mineraalsoola ilus roosa värvus tuleneb kõrgest rauasisaldusest.

Egiptuse sool — kui te ei teaks paremini, siis võib seda härmatist meenutavat mineraalsoola segamini ajada lumehelvestega. Egiptuse Valgest kõrbest tulev sool on üks kõige rafineeritumaid soolasid maailmas.

Sinine Pärsia sool — seda haruldast soola kaevandatakse Iraani mägedest ja sellel on ootamatult safiirsinised täpid. Maitsele lisab see õrna, peaaegu sidruni hapususe.

Must Hawaii sool — see tume sool on segu meresoolast ja aktiivsöerikkast mustast laavakivimist. Soolal on iseloomulik, kergelt suitsune maitse

 

Margarita kokteil on maitsev igal aastaajal

Võib tunduda küll, et Margarita on pigem värkendav ja suvine kokteil kuid see ei pea nii olema. Margaritat võib juua originaal retsepti järgi kuid võib maitsestada ka vastavalt hooajale.

 

Kevadine Margarita

Lillemaitseline, värske & hapu

Vaja läheb:

20ml Cointreaud

40ml tekiilat

20ml laimimahla

4ml roosisiirupit

Jääd

  • Kata kupeeklaasi serv tavalise või roosa soolaga
  • Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
  • Raputa, kurna ja serveeri
  • Soovitame kaunistada roosi kroonlehtedega

Suvine Margarita

Hapu, puuviljane & värske

Vaja läheb:

20ml Cointreaud

40ml tekiilat

20ml laimimahla

4 värsket maasikat

4ml suhkruroosiirupit

Jääd

  • Katke klaasiserv soolahelvestega
  • Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
  • Raputa, kurna ja serveeri
  • Kaunistage mündilehtedega, et lisada joogile värskust

Sügisene Margarita

Hapu, puuviljane & suitsune

Vaja läheb:

20ml Cointreaud

40ml tekiilat

20ml laimimahla

10ml leedriõiesiirupit

Jääd

  • Katke klaasiserv kas musta suitsusoola või tavalise soolaga
  • Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
  • Raputa, kurna ja serveeri
  • Kaunistage kuivatatud apelsini viiluga

Talvine Margarita

Värske, puuviljane & hapu

Vaja läheb:

20ml Cointreaud

40ml tekiilat

20ml värsket greandilli

4ml kaneelisiirupit

Jääd

  • Katke klaasiserv tavalise soolaga
  • Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
  • Raputa, kurna ja serveeri
  • Kaunistage apelisini viiluga

Originaal Margarita

Magus hapu

Vaja läheb:

20ml Cointreaud

40ml tekiilat

20ml laimimahla

Jääd

  • Katke klaasiserv tavalise soolaga
  • Pange kõik koostisosad kokteilišeikerisse (kui seda kodus ei ole, sobib ka tavaline kaanega purk)
  • Raputa, kurna ja serveeri
  • Kaunistage laimi viiluga

Kõik need retseptid toovad esile Margarita mitmekülgsuse ja nauditavuse igal aastaajal. Nii et võtke klaas, segage oma lemmikversioon ja nautige Margarita imelist maitset!

 

Crémant – kaasaegne „rahvašampanja“
Crémant – kaasaegne „rahvašampanja“

Taasiseseisvunud Eesti väikese veinituru teismeliseea tormilised kasvuraskused on ületatud ja jõutud on täiskasvanuikka – turg on rahunenud, sortiment ning tarbijate eelistused enam-vähem välja kujunenud. Sellist plahvatuslikku veinide müügikasvu, mis käesoleva sajandi alguses toimus, tulevikus kindlasti enam ette näha pole ja veini nivoo Eesti veiniklaasis õõtsub viimaste aastate lõikes ühtlaselt paari protsendi jagu üles ning alla. Küll aga kihiseb aktiivsemalt veinisõprade klaasis vahuvein, mis on kogu aeg olnud stabiilses kasvutrendis. Peamiseks veduriks on olnud selles segmendis igapäevane ning suupärane Itaalia vahuvein Prosecco. Šampanja on aegumatu klassika, populaarsust on kogunud kahtlemata parima hinna ja kvaliteedi suhtega kuulikindel Hispaania päritolu Cava, samas kui teadlikumad veinisõbrad näevad uut tulevikutrendi veidi vähemtuntud ning üsna taskukohase hinnaklassiga Crémantis.

Crémant: Prantsuse päritolust uus kvaliteetveinide trend

Mõiste Crémant pärineb Prantsusmaalt ja võeti laiemalt kasutusele 1970ndate aastate lõpus, kui Euroopa Liit keelas méthode champenoise väljendi kasutamise väljaspool Prantsusmaa Champagne piirkonda. Termin oli kasutusel Prantsusmaa ning Luksemburgi kvaliteetsete vahuveinide puhul ja mõned šampanjatootjad laiendasid väljendit ka veidi madalama CO2 sisaldusega šampanjadele – fine mousse crémant, mida kaasajal enam ei kasutata. Hispaania vahuveinitootja Codorníu, kes oli Grand Crémant de Cordoníu nimelist vahuveini müünud juba 1924. aastast, andis oma veini nimetuse kaitseks Euroopa kohtusse sisse hagi. Kohus aga otsustas 1994. aastal, et mõiste Crémant ei ole mitte päritolunimetus, vaid vahuveinide valmistamismeetod ning seetõttu võivad seda kasutada kõik tootjad, kes sellisel viisil vahuveini teevad. See tähendas, et termin Crémant ei olnud enam seotud kindla päritoluga ja seda võis kasutada ka teistes Euroopa Liidu riikides. Kuna aga seda mõistet kasutati kindla valmistusmeetodiga vahuveinide puhul, mis olid saavutanud tarbijatelt positiivse heakskiidu, kehtestas Euroopa Liit Crémanti valmistamiseks kindlad ning ranged reeglid.

Sõltuvalt piirkonnast seadusandlus veidi varieerub, aga üldnõueteks on kõigile terve marjakobara pressimine, marjade kaalu ja sellest saadava mahla suhtarv (150 kg marjadest 100 l mahla), vein võib olla valget või roosat värvi, peab arenema pudelis vähemalt 9 kuud pärmisettel ning väävliühendeid (SO2) on lubatud kasutada 150mg/l. kohta. Lisaks peab tootja lisama pudeli etiketile kaitstud päritolu nimetusega marjade kasvuala.

Tänapäeval kasutatakse Crémanti nimetust enim Prantsusmaal, väljaspool Champagne kasvuala traditsioonilisel valmistusmeetodil tehtud kvaliteetvahuveinide puhul. Kastutusel on kaheksa piirkonda: Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant de Limoux, Crémant de Loire, Crémant de Savoie ja Crémant du Jura. Väljaspool Prantsusmaad on kasutanud väljendit juba pikka aega Luksemburg – Crémant de Luxembourg. Kuna aga Crémanti  populaarsus käesoleval sajandil kasvab, siis võttis selle kasutusele 2005. aastal ka Maroko – Crémant de l´Atlas. 2009. aastal pöörasid oma pilgud Crémanti poole Saksamaa veinitootjad, kohendades veiniseadusandlust ning lisades sinna veel nimekirja kastutada lubatud marjasortidest koos nõutud kasvuala nimetuse ja veini maksimaalse jääksuhkrusisaldusega, mis ei tohi Saksamaa Crémantide puhul olla üle 20g/l kohta (Pfalzis kuni 15g/l). Ehk siis Crémanti puhul on tegu Saksamaa kuivade vahuveinide koorekihiga, „a la Crème de la Crémant“. Kuigi hetkel moodustavad Crémanti tüüpi vahuveinid Saksamaa vahuveinide tootmismahust kõigest 0,5%, siis loodetavasti võivad ka kohalikud veinisõbrad varsti oma klaasis keerutada Crémant de Moseli või Crémant de Pfalzi noobleid mulle. 

Crémantide tulevik: kasvav konkurents ja kvaliteedi tõus

Kokkuvõtvalt on kuivad ning kerged Crémantid värskendav briis Eesti pigem kommertslikku laadi vahuveiniturul. Erinevus rikastab – Crémant on tulnud, et jääda ja kasvav konkurents suunab vahuveinitootjaid panustama aina rohkem kvaliteedile. Veinipoodide riiulitel kohtavad teadjamad mullisõbrad juba vanu tuttavaid ning tulevikus võib väljakutseid esitav majanduskeskkond aidata ka lojaalsetel šampanjakummardajatel leida Crémantide seast uusi sõpru.

Kihisevate tervitustega,

Teie Nautimus

Maailma parimate jookide konkursil pälvisid kõrgeid tunnustusi Crafter’sid, Hõbe ja Bellingshausen
Maailma parimate jookide konkursil pälvisid kõrgeid tunnustusi Crafter’sid, Hõbe ja Bellingshausen
18.–19. jaanuaril avalikustati esimesed tulemused World Gin Awards ja World Vodka Awards konkurssidel, kus esmakordselt osalesid ja pälvisid kohe tunnustuse Crafter’s džinnid, Bellingshauseni ja Hõbe viinad. Võistlus jätkub veebruaris, mil selguvad parimatest parimad.
Remy Martin tähistab 2024. aastal 300. sünnipäeva
Remy Martin tähistab 2024. aastal 300. sünnipäeva
Konjakite maailm on pikaajaliste traditsioonidega, kus aastasadu on kohalikud meistrid Prantsusmaal praktiseerinud enda oskusi pakkudes maailmale jooki, mis oma olemuselt on elegantne ja eriliselt kuninglik. Remy Martin tähistab 2024. aastal 300. sünnipäeva, mis on grandioosne hetk tunnustamaks enda väärtuseid ja konjaki põnevat ajalugu.
Hõbe Mild- uus erakordselt maheda maitsega kvaliteetviin Hõbe Vodka perekonnas
Hõbe Mild- uus erakordselt maheda maitsega kvaliteetviin Hõbe Vodka perekonnas
Hõbe Mild viina pehme maitse kujunemisel mängib erilist rolli iirisejuure destillaat, milles sisalduvad eeterlikud õlid taandavad alkoholile iseloomulikke teravamaid noote ja muudavad viina järelmaitse ümaraks ja pehmeks. Soovitame serveerida Hõbe Mild´i jahutatult, temperatuuril 5°C, mis delikaatse viina lõhna- ja maitseomadused parimal viisil esile toovad
Parimate Eesti jookide konkursil tunnustati seitset Liviko toodet
Parimate Eesti jookide konkursil tunnustati seitset Liviko toodet
Parima Eesti joogi konkursil tunnustati nii Vana Tallinna likööre, Crafter’s džinni kui ka kolme Liviko alkoholivaba jooki – Ginger Duke’i, Corsaro Aperitivot ja Vana Tallinna Glögi. Võistlusel osales tänavu rekordarve jooke – 167 jooki 48 joogimeistrilt.
Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
Uue veiniaasta tähistamine on olnud väga pikk traditsioon ja sel puhul mekitakse korjeaasta värsket veini. Alguse sai see tava 19. sajandi hakul Prantsusmaal, kus sellist veini nimetati  vin de primeur ehk varajaseks veiniks ning sügisese marjakorjamise lõppu tähistati noore veini joomisega kõigis Prantsusmaa veinipiirkondades. Liikuv veinipüha leiab aset viinamarjade korjeaasta novembri kolmandal neljapäeval ja nagu aastavahetusega ikka, korgitakse värske punavein lahti kolmapäeva keskööl vastu neljapäeva.
Vana Tallinn särab rahvusvahelisel poodiumil
Vana Tallinn särab rahvusvahelisel poodiumil
Vana Tallinna liköör noppis mainekal võistlusel „The Liqueur Masters 2023“ kaks säravat medalit. Vana Tallinn Tiramisu Cream pälvis koorelikööride kategoorias kuldmedali. Kohvilikööride kategoorias tunnustati uut Vana Tallinn Coffee Espressot auväärse hõbemedaliga.
Nautimuse 3 minuti veiniklubi- serveerimine
Nautimuse 3 minuti veiniklubi- serveerimine
Liviko sommeljee Urvo Ugandi räägib Nautimuse 3 minuti veiniklubis lähemalt mis on oluline meeles pidada veini serveerimisel. Vaata videot ja saa teada miks tuleks ka punast veini jahutada enne serveerimist, miks on kerge klaas kvaliteetsem ja miks soovitab Urvo ka vahuveini serveerida väiksemast valge veini klaasist.
Ginger Duke 5 kokteilisoovitust
Ginger Duke 5 kokteilisoovitust
Ginger Duke on alkoholivaba ingverijook, mis ei ravi midagi, aga aitab kõige vastu. Ginger Duke on peene maitse ja aristokraatlike juurtega elunautija. Seiklusteotsijast maailmarändur, kellel on alati vürtsikaid lugusid ja põnevaid retsepte jagada. Ginger seisab igapäevaelu pisiasjadest kõrgemal, kuid tunneb samas kõige vastu siirast huvi ning on valmis alati aitama. Positiivne, särava naeratuse ja vastupandamatu huumoriga.
Close