RSS

Uudised '2025' ja 'september'

Veinid eukalüptide varjust
Veinid eukalüptide varjust

Vaadates Sydney valget moodsat ooperiteatrit ja selle taustal kihavat sadamat, on veidi raske ette kujutada, et Austraalia esimene viinamarjaistandus rajati 18. sajandi lõpus sadamast kõigest paarikümne km kaugusel Paramatta jõe kaldal. Esimene istandus kindla sihiga veini teha rajati Sydneyst ca 250 km põhjapoole jäävas Hunter Valley piirkonas New South Walesi kasvualal. Toonased veinid olid selle aja trendide kohaselt brittide seas populaarsed kangendatud veinid, mille maitse meenutas ümberasunutele vanal kodumaal menukaid portveine.

Viinamarjade kasvatamine ei sujunud Austraalias tagasilöökideta, sest niiskes ja kuumas lähistroopilises kliimas marjade kasvatamine oli siiski farmeritele väljakutse. Austraalia on ka maailma mandritest kõige tasasema pinnavormiga ja sellest tulenevalt on suurimad Austraalia viinamarjaistandused rajatud jõgede kallaste laugetele nõlvadele, mis võimaldab põlde moodsa tehnoloogia abil hooldada. Enamik veinipiirkondi jäävad Austraalia lõunarannikule. Suurim on New South Walesi kasvuala Murray ja Murrumbidgee (aborigeeni keelest tõlgituna: suur jõgi) jõgede valgaladel, kus jõgede vett kasutatakse istanduste niisutamisel. Põllud on rajatud eukalüptisalude vahele ja see on ka teadlaste arvates põhjuseks, miks Austraalia punaveinid on aromaatselt mündised. Eukalüpti eeterlik õli on 1,8-tsineool, mis levib ka õhu kaudu ning uuringu tulemusel selgus, et marjade kestadel, mis kasvasid kuni 20 m raadiuses eukalüptidest, oli 1,8-tsineooli kontsentratsioon kuni 80% kõrgem, kui marjadel, mis kasvasid kaugemal. Tekkis küsimus, miks on mündi aroom tunda just punaveinidel? Vastus on lihtne: sest punavein kääritatakse koos marjakestadega, valge veini puhul kääritatakse mahl veiniks ilma kestadeta ja 1,8-tsineool leidub marjakestadel, mitte mahlas.

Austraalia veinitööstuses on tänapäevaks jäänud sõelale marjasordid, mis eelistavad kasvada veidi soojemas kliimas. Olulisimaks tumeda kestaga marjaks on soojalembene Syrah, mis kannab Austraalias nime Shiraz ning levinuim heleda kestaga sort on Chardonnay. Neile sekundeerivad tumedatest sortidest Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache Noir, Mourvèdre ja jahedamatel kasvualadel nagu Tasmaanias, ka Pinot Noir. Heledatest sortidest on teisejärgulised Sémillon, Sauvignon Blanc ja Riesling ning tehase nii sordi- kui ka seguveine.

Austraalia on aja jooksul kasvanud maailmas viinamarja istanduste suuruselt 12. riigiks,  6. veinitootjaks, 11. veinitarbijaks ja 4. veinide eksportijaks. Enamus Austraalia veinist tehaksegi ekspordiks: 2024. aastal eksportis Austraalia lausa 77% toodetud veinist ja suurimaks turuks on neile kõige lähemal paiknev Aasia eesotsas Hiinaga, kes importis 2024. aastal 168% rohkem veini, kui aasta varem. Maailma müüdavate suurimate veinibrändide esikümnesse mahub lausa viis Austraalia kaubamärki (Barefoot, Yellow Tail, Jacob´s Creek, Hardy´s ja Lindeman´s).

Siit tekib küsimus, mis oli eelmisel aastal Austraalia veinide ekspordikasvu känguruhüppe põhjuseks?

Esiteks kindlasti hind: Austraalia veinide ekspordimahust on 85% veinid, mille hind jääb alla 5€ pudeli kohta. Teiseks kaasaegne ja liberaalne veinivalmistamine tarbija maitse eelistusest lähtuvalt. Briti veinikriitik Oz Clarke on kunagi öelnud, et Austraalia veini valmistamisel on kõik lubatud nagu sõjas ja armastuses. Euroopa veinitootjad, kelle käed on seotud veinide kaitstud päritolu seaduses märgitud reeglitega, võrdlevad Vana ja Uue Maailma veinide valmistamist järgnevalt „In Old World, we produce wine, but in New World, they make wine“. See sõnastab Austraalia veinivalmistamise päris tabavalt. Nii on lubatud kastutada spetsiaalselt aretatud erinevate maitsetega pärme, mis käärimise käigus võivad veinile anda vanilje või šokolaadi maitse. Laialt on levinud kalli tammevaadi asemel veinide arendamine tammelaastude või röstitud tammeklotsidega, mis lisavad veini aroomile ja maitsele väärikamaid vaadilaagreduse noote. Kolmandaks kindlasti ka kergesti loetavad etiketid, mis pole küll ainult Austraalia veinide eripära, pigem terve Uue Maailma veinietikettide võlu.

Austraalia veinide kontekstis on „Jacob’s Creek Shiraz“ või „Hardy´s Chardonnay“ mõõduka veinihuviga põhjaeurooplasele kindlasti kergemad meelde jätta ja välja öelda, kui „Chateauneuf du Pape“, „Chassagne Montrachet“, „Ürziger Würzgarten“ või „Vernaccia di San Giminiano“.

Kokkuvõtvalt seovad kaasaja Austraalia veinitootjad oma veinides kimpu oma paarisaja aastase ajaloo, tuntud marjasordid ja moodsad veinivalmistamise tehnoloogiad. Seda kombinatsiooni täiendab veel taskukohane hind ja veinisõbrale arusaadav etikett koos suupärase veiniga. Keerulised ajad on pannud ka Eesti veinisõbrad poeriiulitel hoolikamalt veinide hinnasilte uurima ja kahtlemata on mitmetel Tšiili, Argentina kui Austraalia veinidel parem hinna-kvaliteedi suhe, kui Euroopa veinitootjate kvaliteetveinidel, kes peavad veinivalmistamise puhul järgima kivisse raiutud seadusandlust. Aga eks iga mugul leiab lõpuks vao ja nii on ka igal riigi veinidel omad austajad.

 

Aromaatseid veinielamusi,

Teie Nautimus

                                                              

Kataloonia kirglik kihin veiniklaasis
Kataloonia kirglik kihin veiniklaasis

Viimasel paaril aastal mullimerel täispurjes Crémanti laineharjal tuhisedes on mitmed ülejäänud kvaliteetsed vahuveinid horisondi taha jäänud. Siinikohal olekski õige aeg korraks hoog maha võtta ja veidi ringi vaadata, ega laev ühes suunas liiga kaugele pole seilanud.

Šampanja eeskujul ning valmistamise meetodit järgides hakati 19. sajandil vahuveini tegema terves maailmas. Prantsusmaal Crémant, Saksamaal ja Austrias Sekt, Itaalias erinevad Spumanted ning isegi Californias ja Tšiilis läks vahuveini valmistamine moodi. Hispaanias, täpsemalt Kataloonias sai valge ning roosa kvaliteetse vahuveini tegemine hoo sisse 19. sajandi lõpus Sant Sadurní d’Anoia linnakeses, mida kaasajal peetakse siiani nö Cava pealinnaks. Šampanjat eeskujuks võttes nimetati seda sel ajal Xampane (X  hääldub katalaani keeles „sha“), mis oli kasutusel veel ka 20. sajandi keskpaigas, aga Hispaania ühinemisel Euroopa Liiduga 1980. aastal vaidlustas Prantsusmaa selle nime ilmselgel põhjusel. Hispaania võttis seepeale oma vahuveini puhul kasutusele kaitstud päritolu nimetuse DO Cava , mis tähendab kohalikus keeles keldrit ja viitab vahuveini valmistamisele traditsioonilisel meetodil – teine käärimine ning autolüüs toimub keldris veinipudelis nagu ka maailmakuulsal šampanjal.

Et veinitootjal Hispaanias oleks õigus kasutada DO Cava päritolu nimetust veinietiketil, siis pidi  veini valmistamisel järgima kindlaid reegleid: kasutada võis kindlas piirkonnas kasvanud marju, vahuveini valmistamisel oli lubatud kasutada heleda kestaga marjadest Macabeod (Viura), Parelladat,  Xarel-lo´t ja Malvasiat ning tumedatest sortidest Garnacha Tintat, Monastrelli ning Trepati. Kuna tegu oli šampanja eeskujul valmistatud vahuveiniga, võis kasutada ka kahte Champagne piirkonna vääris-marjasorti: Chardonnay ja Pinot Noir.

Keldris pärmisademel arenemise ja autolüüsi pikkuse järgi jagunesid veinid järgnevalt:

Cava – teine käärimine pärmisademel koos autolüüsiga vähemalt 9 kuud, lihtne igapäevane vahuvein.

Cava Reserva – teine käärimine koos autolüüsiga pärmisademel vähemalt 18 kuud, võis olla ka juba aastakäigu vein.

Cava Gran Reserva – teine käärimine koos autolüüsiga pärmisademel vähemalt 30 kuud, enamasti aastakäigu vein.

Cava Paraje Calificado – veinitootjale kuuluva ühe veiniaia marjadest valmistatud kindla aastakäigu vein, mis peab veinikeldris sademel arenema vähemalt 36 kuud.

Kataloonias tehtud vahuvein oli kvaliteetne ja selle eeskujul hakati vahuveini valmistama ka mujal Hispaanias – Extremaduras, Navarras, Riojas, Valencias ning Aragonis. See tekitas vahuveiniturul tugeva konkurentsi, millest lõikasid kasu kõik maailma veinisõbrad, sest vahuveini hinnad muutusid üpris soodsaks. Samas kippus mahutootmise tõttu kvaliteet kõikuma, sest igapäevast ja taskukohast Cavat tegid paljud suurkooperatiivid, surudes turult soodsama hinnaga välja väiksemate ajalooliste väiketootjate veinid. Esimene mäss DO Cava päritolunimetuse vastu toimus 2012. aastal, kui Raventós i Blanc veinimaja teatas, et nende jaoks seostub Cava nimetus soodsas hinnaklassis laiatarbe vahuveiniga ning otsustas selle kasutamisest loobuda ning võttis kasutusele Conca del Riu Anoia päritolunimetuse. Järgnevatel aastatel ühines selle mõttega veel mitu väiketootjat, hakates kasutama DO Cava asemel pudeli veinietiketil Clàssic Penedès väljendit, et eristuda ülejäänud Cava tootjatest. Cava DO päritolunimetuse eelistajad võtsid seejärel kasutusel uuendusena märgistuse Cava Paraje Calificado, mis viitab ühe marjaistanduse parimale aastakäigu vahuveinile ja marjad peab kasvatama tootja ise. Seda tüüpi Cavat teeb küll kõigest käputäis veinimaju paarisajast Cava tootjast. Selle peale panid Kataloonia väiketootjad sisse järgmise käigu ja 2017. aastal hakkasid kuus kõrgelt hinnatud väiketootjat kasutama oma veinidel nimetust Corpinnat. Väljend tähendab „südamega Penedésist“ (ladina keeles „Cor“ – süda, „Pinnat“  - Penedés). 2019. aastal loobuti ka ametlikult DO Cava päritolunimetuse kasutamisest. Tänapäeval on Corpinnati ühenduses juba 16 liiget (2025. aastal liitus Corpinnat klubiga Celler Kripta) ning vahuveini valmistamisel kasutada lubatud marjade nimistusse lisati Kataloonias unustatud tumeda kestaga pärismaine marjasorti Sumoll, mis on DO Cava puhul keelatud.

Iseenesest mõistetavalt on igal uuel märgistusega veinide kvaliteedile kõrgemad nõudmised ning karmimad valmistamise reeglid: vein tuleb teha kindlal aastakäigul käsitsi korjatud marjadest, mis kasvatatud mahepõllunduse põhimõtteid järgides ja pikenes ka veinide pärmisademel arendamine koos autolüüsiga. Paraku kergitavad veinide rangemad kvaliteedinõuded veinisõprade kurvastuseks vahuveinide hindu ja nii võib leida turul nii Cava kui Corpinnat nimetust kandvaid vahuveine, mis maksavad isegi enam kui legendaarne šampanja. 

Uus on unustatud vana ja kui uued kallid kingad hõõruma hakkavad, võetakse vanad jalavarjud jälle kasutusele. Üks pool veinist on päritolu ning marjasort, teine pool maitse ja hind. Turul ringi vaadates on veinisõbral võimalus leida enda maitse järgi sobivas hinnaklassis Cava või Corpinnat ning seda ilma igasuguse valehäbita nautida. Mitmekesisus rikastab ja see ongi tänapäeval Hispaania vahuveinide võlu.

 

Emotsiooniküllast kihinat,

Teie Nautimus

Close