Suvel muutub veinimaailm alati vabamaks ja loominguliselt eksperimenteerivaks. Struktuursed punaveinid teevad ruumi värske ja elava karakteriga valgetele-roosadele veinidele ning vahuveinidele ja punaste veinide puhul eelistatakse üldiselt veidi madalama alkoholisisaldusega kergema iseloomuga lihtsalt joodavaid punaveine.
Vahuveinid ning vahuveinidest kokteilid on suvel alati populaarsed, aga seekord me nendel ei peatu. Alljärgnev on kiire ülevaade moodsatest veinitrendidest, mida sel suvel eelistada:
Roosade veinide jätkuv populaarsus
Pandeemia järgse järsu kasvu teinud roosad veinid on endiselt igasuvised lemmikud, eelkõige veidi kuivema ja mineraalsema karakteriga veinid Vahemere rannikuäärsetest piirkondadest. Jätkuvalt on populaarsed karged ning mineraalse maitsega Provence'i piirkonna kahvaturoosad veinid Lõuna-Prantsusmaalt, millele sekundeerivad veidi marjasema iseloomuga roosad veinid Hispaaniast ja Itaaliast.
Aromaatsed kerged valged veinid
Soojemate ilmade saabudes muutuvad värskes õhus vaba aja veetmine ning pikniku pidamine peaaegu suviseks kohustusteks. Kergemad ja veidi aromaatsemad valged veinid on suvel eriti hinnatud oma värskuse ning tsitruseliste nootide tõttu. Populaarseimad on Põhja-Itaaliast Garda järve äärest pärit Lugana, Veneto pehme ja puuviljane Soave ning puuviljaselt tsitruselise iseloomuga Pinot Grigio, mis on suvisel veinimaastikul juba traditsiooniks muutunud. Marjasortidest väärib selles kategoorias esiletõstmist kindlasti rahvusvaheline Sauvignon Blanc, aga pilgu võib pöörata ka Lõuna-Aafrika Vabariigist pärit Chenin Blancile.
Madalama alkoholisisaldusega veinid ja alkoholivabad veinid
Terviseteadlikkuse tõusuga vaadatakse aina enam veini alkoholisisaldust, sest tihti juuakse suvel veini pigem klaasike seltskonnaveinina, kui rangelt toidulaual pakutavat silmas pidades. Kerge ning värskendav Portugalist pärinev Vinho Verde, igapäevasem Austria Grüner Veltliner ja puuviljane Saksamaa Riesling on alati kindlad valikud. Samuti liiguvad suvel inimesed rohkem ringi, sõidetakse linnast suvilatesse ning võetakse ette suviseid matku. Paraku ainult ühistransporti kasutades igale poole ei jõua ja sellega kaasnevalt on alkoholivabad veinid muutumas üha aktuaalsemaks. Alkohol on veinist eemaldatud spetsiaalse filtriga pöördosmoosi teel – nii ei sega klaasike veini veinisõbral autorooli keeramast. Ametlikult ei tohiks alkoholivabu veine nimetada veiniks, sest EU seadusandluses peab veiniks nimetatav jook sisaldama vähemalt 7% alkoholi, aga las EU määrused jäävad suveks Brüsseli kontoriseinte vahele.
Kerged punased veinid
Kerged ja marjaselt elavad punased veinid, mis on üsna taskukohase hinnaga ning mida sobib jahutatult serveerida, on suvehitid punaste veinide kategoorias. Igapäevasem Pinot Noir, Beaujolais’ piirkonna Gamay ja Austria Zweigelt on suvel üsna hästi joodavad oma madala tanniinisisalduse tõttu. Itaalia populaarse ning veidi moosise Primitivo võib suveks välja vahetada kirsiselt elava Sangiovese vastu, millest tehakse Toskaanas tavalised ja nooruslikud Chiantid.
Innovatiivsed veinijoogid
Populaarne veinikokteil Sangria, mis tehakse punasest veinist, marjadest/puuviljadest ning kuhu võib lisada veel limonaadi või vahuveini kihina tekitamiseks ja Spritzer, mis segatakse tavaliselt kokku valgest veinist ning sooda- või mineraalveest, on juba kõigile teada. Uus trend on maitsestada värsket valge veini, lisades sinna uusi maitseid nagu näiteks marineeritud jalapeno või ingveri viile või ka värskeid aromaatseid ürte – basiilikut või koriandrit. Valge veini asemel võib kasutada ka kuiva roosat veini. Kuigi traditsioonide austavale veinisõbrale võib see tunduda pühaduserüvetusena nagu ka jää lisamine veinile, siis suvi on õige aeg katsetamiseks ja ega uusi trende muidu ei teki, kui raamidest välja ei murta.
Suviseid maitserännakuid soovides,
Teie Nautimus