Täpselt 320 aastat tagasi läbi Barbadose saare korallilise pinnase kaevatud kaev on põhjus, miks meil on tänapäeval võimalik nautida jooki, mida tuntakse kui rummi. 1703. aastal alustas Sir John Gay Alleyne sellel väikesel Kariibi mere saarel rummi valmistamist. Kuna tootmine jätkub siiani, on tegemist maailma vanima rummibrändiga. Rummiga, mis leiutas rummi.
Rumm pärineb piirkonnast, mis selle looja – Sir John Gay Alleyne’i järgi ristiti Mount Gayks. Juba mainitud kaevu kasutatakse rummi valmista[1]miseks vajaliku vee võtmiseks ka praegu. Võib isegi öelda, et ilma selle kaevu veeta ei oleks Mount Gay rummi. Ilmeksimatult on olulised ka Barbadosel kasvav suhkruroog, looduslik pärm, millega rummi valmistatakse, Kentucky osariigist pärit tammevaadid ja aastasadade pikkused teadmised, kuidas ideaalset rummi valmistada. Kuid ilma veeta ei oleks Mount Gay pudelites seda jooki, mis sealt leida võib.
Barbadose rumm aastast 1703 Tänu väga kvaliteetsetele koostisosadele on Mount Gay rummid kõrgelt hinnatud kogu maailmas. On hästi teada, et üks suurimaid Mount Gay rummide austajaid oli USA esimene president George Washington, mees, kes mõistis kvaliteeti ja hindas maitseid. Lisaks on Mount Gay rummid võitnud hulgaliselt kuldmedaleid erinevatelt rahvusvahelistelt võistlustelt, mis on muutnud rummi ka kokteilimeistrite seas populaarseks. Mount Gay rummid on tuntud oma hästi maheda maitse poolest, milles on tunda magusaid mandleid, vanilli, röstitud kohvi ja küpsete banaanide noote. Jook valmistatakse ühekordse ja kahekordse padadestilleerimise teel ning laagerdub seejärel väikestes Ameerika tammest vaatides. Täpsemalt kasutatakse laagerdumisel rummile maitsete ja aroomide andmiseks Ameerika viski- ja burboonivaate, aga vanemate aastakäikude puhul ka konjakivaate. Iga vaat annab rummile midagi omapärast ja unikaalset. Nagu paljud teisedki kanged ja unikaalsed napsid, valmib ka Mount Gay rumm erinevaid aastakäike ja laagerdusi täpselt kokku segades. Praegu vastutab Mount Gay rummide lõpptulemuste kokkusegamise eest rummitootja järjekorras alles neljas blend master, kelleks on esimest korda naine. Trudiann Branker ütleb, et tema ei mõõda rummi valmimist ajas, vaid maitsetes – kui maitsed on õigeks arenenud, on ka aeg rummi maailmale pakkuda.
Rummi DNAs on meresõit Barbadose saar on aastasadu olnud kuulus purjetajate keskus – kes tuli siia otsima rahupaika Euroopa kära eest, kes aga püüdis pealuulipu all sõites saarele varandust peita, kes otsis tormivarju teel Ameerika mandril seilates. Tänu tihedale laevaliiklusele levis kuuldus Barbadose rummist kaugemale, kui rummi tootjad seda kunagi lootsid. Kindlaid teadmisi selle kohta ei ole, kuid võib oletada, et leidus ka neid, kes vaid kuulsa ja poolmüstilise maitsega rummi pärast kurnava meresõidu ette võtsid. Oma merelise DNA rõhutamiseks sponsoreerib Mount Gay Rum erinevaid regatte üle kogu maailma.
RUMMIVALIK
Master blender’i Allen Smithi uuem looming. Black Barrel on viimistletud teist korda laagerdudes väikestes tugevalt põletatud ja söestunud burboonviski tammevaatides. See meetod vabastab vürtsikad aroomid, mis on hästi balansseeritud ja võimsad.
Jõuline segu parimatest rummidest vanuses 8–15 aastat. XO ühendab endas oluliselt vanemad vaadid, mille rummid on valmistatud kahekordse padadestilleerimisega. Laagerdumisel kasutatakse Ameerika viski-, burbooni- ja konjakivaate.
1703 Old Cask Selection rummi valmistamistamiseks valis master blender Allen Smith parimad ühe- ja kahekordse destilleerimisega toodetud rummid Mount Gay vanimatest rummivarudest. 44 vana rummi oli vaja selleks, et saavutada nii tasakaalustatud ja harmooniline segu. Vanimad rummid selles rummisegus on 30-aastased.