Põhjamaised taimed, eristuvad maitsed, taimepõhine destilleerimine – need on vaid mõned märksõnad, mis auhinnatud Crafter’s premium-džinne iseloomustavad.
Lisaks traditsioonilistele džinni komponentidele, milleks on kadakamarjad, koriander, apelsinikoor ja sidrunikoor, leiab igast Crafter’sist põhjamaised maitsed, mille hulgas on vähemalt ühe taime õied.
„Igahaljaste taimedega Crafter’s Wild Forest džinni valisime kanarbiku õied, mis ei anna džinnile sugugi lillelist maitset, vaid hoopiski samblast sügavust ja mesisemat nooti,“ räägib Liviko joogiarhitekt Hanna Kaur.
Maagilist Crafter’s Aromatic Flower džinni võiks võrrelda õitemeres aasaga – sellest džinnist leiab koguni kuus õielist. „Selles elegantselt aromaatses džinnis domineerivad kibuvitsaõied ja angervaks, kuid siit leiab rikkaliku maitsebuketi erinevatest magusatest lilledest ja kargest kadakast, mille pehmet maitset tasakaalustab tsitruseliste värskus,“ sõnab Hanna.
Värske Crafter’s London Dry džinni iseloomu kujundab metsik õis – mailaseürt, mida saab korjata vaid loodusest. Kuigi tavapäraselt klassikalise džinni komponendina lilli ei kasutata, siis saab traditsioonilisel meetodil valmiv London Dry tüüpi džinn oma karakteri just mailaseürdist, mis koos kadakamarjade ning apteegitilliseemnetega loob karge ja särtsaka maitsebuketi.
Taimepõhine destilleerimine
„Kasutame Livikos taimepõhist destilleerimist, mis on meil kasutusel juba eelmise sajandi algusest. Kui kõik taimed oleksid sarnaste keemiliste omadustega, siis oleks võimalik neid kõiki korraga destilleerida. Meil on aga välja valitud eri iseloomuga taimed ja nii destilleerime eri liiki taimi ükshaaval. Kuna erinevat tüüpi taimedel on erinevad lenduvused, siis avalduvad iseloomulikud maitsed eri taimedel täiesti erinevatel keemistemperatuuridel,“ selgitab Hanna.
Ükshaaval taimede destilleerimine on aeganõudev ja teadmusmahukas, kuid kvaliteetne ja stabiilne maitseelamus on seda pühendumust väärt. „Valime igast taimest just selle osa – õie, võrse, lehe või mõne teise osa, milles avalduvad just need maitsed ja aroomid, mida soovime džinnis esile tõsta,“ lisab joogiarhitekt.
Auhinnatud džinnid, mille krooniks roheline mõtteviis
Aastate jooksul rohkelt auhindu koju toonud Crafter’site puhul on esile tõstetud nii eristuvat ja esmaklassilist maitset kui ka silmapaistvat disaini. Rahvusvaheliselt tunnustatud on ka Livikos välja mõeldud kadakamarjade taaskasutuse innovatsioon, mis sündis tänu Crafter’sile.
„Kasutame väärtuslikke kadakamarju korduvalt. Esimesel korral destilleerime kadakamarjadest auhinnatud Crafter’s džinnid. Destilleerimisel alles jäävast ekstraktist valmistame kihisevad Re-crafted Crafter’s Junibeer joogid,“ rõõmustab joogiarhitekt Hanna Kaur toorainet taaskasutava lahenduse üle. Rohkelt kiudaineid sisaldavad kadakamarjad, mis destilleerimisest alles jäävad, lisatakse aga Crafter’s Juniper juustu, mis valmib Liviko koostööpartneri Andre juustufarmis.
Ainulaadse tootmislahenduse töötas Liviko välja 2019. aastal. „Mõte jääkekstrakti uuesti ära kasutada tekkis, kui analüüsisime laboris kadakamarjade destillatsiooni jääki. Destilleerimise läbinud kadakamarjade rikkalik maitse ja stabiilne kvaliteet andsid tõuke kasutada neid veel kord,“ sõnab Hanna.
Nii valmivadki destilleerimisjäägist alkoholivaba kadakamarja karastusjook Re-crafted Crafter’s Junibeer või samanimeline kadakamarjaõlu (3,2 vol).
Tänu sellele innovaatilisele tootmislahendusele on Crafter’s džinnide ökoloogiline jalajälg oluliselt väiksem, sest destilleeritud kadakamarjadest saab tootmises kohapeal teise toote tooraine.