Viimasel paaril aastal mullimerel täispurjes Crémanti laineharjal tuhisedes on mitmed ülejäänud kvaliteetsed vahuveinid horisondi taha jäänud. Siinikohal olekski õige aeg korraks hoog maha võtta ja veidi ringi vaadata, ega laev ühes suunas liiga kaugele pole seilanud.
Šampanja eeskujul ning valmistamise meetodit järgides hakati 19. sajandil vahuveini tegema terves maailmas. Prantsusmaal Crémant, Saksamaal ja Austrias Sekt, Itaalias erinevad Spum...
Kohe, kui päevad venivad pikemaks ja õhtud soojemaks, ihkab enamikel hing linnast ära looduse rüppe ning suvilate ja maakodude õues hakkab levima suitsuselt magus grillilõhn. Talvised pesupulbri ning köharohureklaamid on asendunud kõiksugu erinevates marinaadides grilltoodete ja alkoholivaba õlle promoga. Võib rahulolevalt nentida, et soe suvi ootab ees.
Mida aga võtta külakostiks kaasa, kui üleaia naabrilt laekub kutse õhtusele grillipeole? Poo...
Suvel muutub veinimaailm alati vabamaks ja loominguliselt eksperimenteerivaks. Struktuursed punaveinid teevad ruumi värske ja elava karakteriga valgetele-roosadele veinidele ning vahuveinidele ja punaste veinide puhul eelistatakse üldiselt veidi madalama alkoholisisaldusega kergema iseloomuga lihtsalt joodavaid punaveine.
Vahuveinid ning vahuveinidest kokteilid on suvel alati populaarsed, aga seekord me nendel ei peatu. Alljärgnev on kiire üleva...