Crafter’s Wild Forest – metsikult põhjamaine maitserännak

Crafter’s Wild Forest – metsikult põhjamaine maitserännak

Kuidas valmis jõulise maitseprofiiliga Crafter’s Wild Forest premium-džinn? Miks on see džinn kangem kui teised? Kuidas igihaljad taimed talve üle elavad? Sellest ja paljust muust rääkisime Liviko joogiarhitekti Hanna Kauriga.

 „Crafter’s Wild Forest eristuva karakteri ja maitseprofiiliga džinn on mõeldud neile, kes ootavad tugevamat ja jõulisemat maitset. Oleme selleks valinud läbinisti põhjamaised igihalja metsa maitsed ja andnud sellele džinnile ka 47 kraadi kangust,“ sõnab joogiarhitekt Hanna Kaur.

„Eneseteadliku ja julge brändina ei joondu Crafter's trendide järgi, vaid keskendub oma identiteedile ja arengule, pakkudes uudseid meelelisi naudinguid ja samas ka inimesi inspireerides,“ lisab joogiarhitekt.

 

Kõik sai alguse igihaljast mustikast

Uue džinni sisukontseptsiooni luues tekkis joogiarhitektil mõte teha põhjamaist mezcal’i iseloomuga jooki, millel oleks suitsune nüanss. Agaavi keemiliste koostisosade ühenditeks lahti võtmiseks töötas Hanna läbi hulga teadusartikleid. „Seejärel vaatasin Livikos läbi aegade koostatud taimede kaarte ja uurisin põhjalikult Eesti taimi. Ma ei otsinud maitsesarnasust agaaviga, vaid soovisin leida taimi, mis sisaldaks sellega sarnaseid keemilisi ühendeid, et saada agaaviga sarnane efekt,“ räägib Hanna.

Suitsusus oli küll üks esimesi mõtteid, kuid taimede valikul sai kõik alguse hoopis igihaljast mustikataimest. „Mustikataimi analüüsisin ja võtsin laboris juppideks juba siis, kui Crafter’s Aromatic Flower džinni maitseid otsisime. Tol ajal ei tekkinud seda heureka hetke, et võtta sihikule ka teised igihaljad taimed,“ meenutab Hanna.

 

Võimas ja müstiline okaspuumets

„Varakevadine mustikavõrse oli esimene, mille tahtsin uude džinni sisse panna. Sellest tuligi idee, et võtaks igihaljaid taimi veel juurde. Meie külmas ja karges kliimas on erilise väega taimed, mis kestavad aasta ringi ja neil on oma lugu rääkida 365 päeva aastas. Nii tulidki retsepti võimsad männid, kuused ja kadakad – kõik meie regiooni okaspuud, mida on võimalik kasutada,“ lisab Hanna.

„Kadakamarjadest valime Crafter’s Wild Forest džinni värske profiiliga marjad. Männi sügav vaigusus tuleb kevadistest mahlastest männivõrsetest. Samas kuusest otsime just okkaseid noote ja selleks oleme džinni valinud küpsed kuuseokkad,“ räägib joogiarhitekt.

Inspiratsiooniks on olnud põhjaranniku karmide meretuulte käes tahutud mets – see annab taimedele lisajõu ja sügavuse. Rannikualade tuuleiilid ei hellita loodust.

„Okaspuude kõrvale otsisin midagi erilist ja õrnemat, ent samamuti igihaljast – nii lisasin retsepti ilusad ja väikesed kanarbikuõied, mida olin eksperimentaallaboris varem destilleerinud. Kanarbiku väikeste helelillade õite ilu ei anna džinnile lillelist maitset, vaid lisab samblase sügavuse ja mesise noodi,“ sõnab Hanna.

„Koos männivõrsetega loob kanarbik magusa, sügava ja kauakestva järelmaitse. Kanarbiku ülesanne on muuta Crafter’s Wild Forest džinni jõuline maitse mitmekülgsemaks,“ selgitab toidutehnoloogi haridusega joogiarhitekt džinni maitseprofiili loomist.

Tulles tagasi algse idee juurde luua suitsuse noodiga džinn – selleks valis Liviko pärast pikki otsinguid kadakaplangul suitsutatud meresoola. „See meresool saab oma ümara suitsuse maitse kadakapuidult, mida põletatakse. Nii saab džinn lisaks traditsioonilisele kadakamarjale veel lisaks ka põleva kadakapuidu suitsususe iseloomulikud noodid,“ räägib joogiarhitekt.

 

Erakordne maitsepalett

„Crafter’s Wild Forest džinni maitses avaldub esimesena kuusk – just see tuttav jõulupuule iseloomulik noot. Seejärel avaneb džinni keha: mustikas ja magusapoolsed vürtsid – muskaatpähkel, ingverijuur ja iirisejuur, kuid need ei domineeri, vaid annavad joogile komplektsuse. Soolakust tunneb samuti kohe eesmaitses, selle ülesanne on tasakaalustada ja mahendada teravamaid noote. Suitsusus ei tõuse kohe esile, vaid seda on tunda alles järelmaitses. Samuti kannab järelmaitset mesine noot koos jõulisema männivaiguga, lisaks on tunda suitsu-tõrva puudutust,“ kirjeldab Hanna džinni, mis sai valmis 27. retseptikatsetuse juures.

„Igihaljad taimed pakatavad rikkalikest eeterlikest õlidest – need aitavadki taimel aastaringi vastu pidada, sõltumata paukuvast pakasest või lõõmavast päikesest. Sellisest vastupidavusest unistab meist igaüks,“ sõnab Hanna. Kuna Crafter’s Wild Forest džinnile annavad iseloomu eeterlikest õlidest tulvil igihaljad taimed, on džinn kangem, et põhjamaised maitsed avalduda saaksid.

Kirjuta kommentaar
Close