Crafter’s džinnide edu on toonud Livikole uudse rolli – lisaks jookidele eksporditakse nüüd ka rohelist mõtteviisi, et inspireerida inimesi ressursse targemalt kasutama.
Keskkonnateadlikum teekond sai alguse Liviko innovaatilisest tootmistehnoloogiast, mis kasutab džinni destilleerimisjääki uue joogi toorainena.
Liviko kasutab džinni peamist komponenti – kadakamarju – uute toodete tooraineks lausa kolmekordselt. Kõigepealt valmivad hoolikalt valitud kadakamarjadest rahvusvaheliselt auhinnatud Crafter’s džinnid. Seejärel valmistavad joogimeistrid destilleerimisest alles jäävast ekstraktist veel ühe joogi, kas Re-crafted Crafter’s Junibeeri alkoholivaba kihiseva käsitööjoogi või kadakamarjaõlle (3,2 vol). Destilleerimisest alles jäävad kadakamarjad jõuavad aga Crafter’s Juniper juustu.
Joogiarhitekt Hanna Kaur selgitab: „Oleme leidnud võimaluse võtta uuesti kasutusele suurema osa Crafter’s džinnide taimsest toorainest. Varem oleks see kõik olnud tootmisjääk ja läinud äraviskamisele, kuid nüüd valmivad neist jääkidest auhinnatud joogid!“
Rohelist mõtteviisi ajendas Crafter’s džinnide edu
„Tänu meie klassikalise Crafter’s London Dry ja värvi muutva Crafter’s Aromatic Flower džinnide ekspordiedule soetasime võimsamad destilleerimiskatlad. Pärast esimest korda uue seadmega destilleerimist maitsesin alles jäänud marju – mulle avanes kadakamarjade täiesti uus külg! Laboritulemused kinnitasid, et destilleeritud kadakamarjad on stabiilselt kõrge kvaliteediga. Nii jõudsimegi ideeni kasutada väärtuslikke kadakamarju uue joogi tooraineks,“ lisab Hanna.
Kadakamarju on džinniks destilleeritud sajandeid, kuid joogiarhitekt Hanna Kaur leidis 2019. aastal innovaatilise võimaluse, kuidas neid maitserikkaid marju ja jääkekstrakti pärast destilleerimist taaskasutada. Joogiarhitekt lisab, et olulist rolli mängis selle avastuse juures Liviko unikaalsus tootjana.
„Meil on pikaaegne džinni destilleerimise ja gaseeritud jookide valmistamise kogemus – meie mitmekülgne profiil ja tootearenduse julgus osutusid oluliseks eeliseks, et luua täiesti uudne joogikategooria nagu on seda junibeer,“ lisab Hanna. Kuna sarnase maitseprofiili või valmistamisviisiga jooki maailmas varem ei olnud, siis pani Liviko oma uudse tootmislahendusega aluse täiesti uuele joogikategooriale – junibeerile.
Vaid mõned kuud pärast esimeste Re-crafted Crafter’s Junibeer limonaadide valmistamist purjetasid need ülemaailmsel innovatsioonikonkursil otsejoones finaali.
„Väärtuslike tootmisjääkide kasutamine on olnud meie jaoks põnev ja maitseterohke teekond. Ütlen uhkusega, et lisaks oma jookidele ekspordime Livikos nüüd ka jätkusuutlikku maailmavaadet. Soovin, et sõna meie uuendusmeelsest kadakamarjade taaskasutusest leviks,“ ütleb Hanna, kes on Crafter’si lugu avatult ja elevusega tutvustanud nii rahvusvahelistel konverentsidel, messidel kui ka konkurssidel.
Crafter’si disainpudeli värskendusega muutus pudel keskkonnasõbralikumaks
Crafter’si auhinnatud disainpudel läbis 2021. aasta lõpus värskenduskuuri. „Soovisime muuta džinnipudeli disaini isikupärasemaks ja nii muutusid pudeli õlad rühikamaks ja põhja alla pressiti brändi Crafter’s nimi. Koos disaini uuendamisega leidsime väärt võimaluse vähendada pudelis kasutatava klaasi kogust koguni kolmandiku võrra,“ toob Hanna näiteks.
Vähem kui aasta eest viis Liviko Crafter’si džinnipudelite tootmise Järvakandi klaasitehasesse, mis asub Livikost vaid 85 km kaugusel. Ligi pool pudelite toorainest on taaskasutatud klaas. Tänu pudelite Eestis tootmisele, klaasi taaskasutusele ja kolmandiku võrra väiksemale klaasikulule vähenes džinnide ökoloogiline jalajälg oluliselt. „Meie jaoks on sümpaatne ka see, et toetame kohalikku pikkade traditsioonidega klaasitööstust,“ toob Hanna välja. Järvakandi klaasitehases valmivad ka jookide Re-crafted Crafter’s pudelid, mille toorainest poole moodustab samuti taaskasutatud klaas.
Ökoloogilise jalajälje vähendamisel loeb iga samm
Hanna lisab: „Meie töötajad saavad nii töisteks sõitudeks kui ka vaba aja veetmiseks kasutada Crafter’s rattapargi jalgrattaid, et tunda rõõmu liikumisest ja ühtlasi ka keskkonnasõbralikumast transpordist. Märgates uusi võimalusi ja neid ellu viies, märkad peagi järgmisi võimalusi tegutseda loodust ja keskkonda hoidvamalt. Nii otsimegi järjepidevalt võimalusi, kuidas oma tegevust ressursse ja loodust säästvamalt ümber kujundada.“
Hanna toob veel ühe näite, kuidas Liviko kasutab väärt toorainet maksimaalselt ära. „Kasutame maailmas haruldast taimepõhist destillatsiooni ehk destilleerime iga taimeliigi eri osad eraldi. Taimepõhise destillatsiooniga õnnestub taimedest eraldada rohkem soovitud maitseühendeid. Nii on destillatsiooni saagis suurem ja destillaadi kvaliteet kõrgem, kuid protsessi energiakulu väiksem.“
Oleme valinud destilleerimiseks just Saksa tootja Mülleri destilleerimiskatlad, mille ehitus sobib taimepõhise destilleerimise vajadustele ja võimaldab tänu aeglasele destilleerimisele eraldada taimedest rohkem soovitud maitseühendeid. „Targad lahendused kõnetavad meid. Tänu destilleerimiskatla jääksoojuse kasutamisele ja ringpesule ei ole vaja seadme puhastamiseks eraldi vett soojendada – vajalik soe vesi tekib tänu jääksoojusele,“ toob Hanna näiteks, kuidas tehnoloogia valik aitab ökoloogilist jalajälge vähendada.
Hanna rõhutab: „Joogitootjana ei tee me mingeid järeleandmisi meie jookide kvaliteedis. Selle eest seisab Liviko professionaalne meeskond ja kõrgtehnoloogiline labor, mis kontrollib põhjalikult nii toorainet, tootmisprotsessi kui ka valmistoodangut. Looduse ja keskkonna armastus aitab meil teha iga päev keskkonnahoidlikke valikuid, selle eest seisan südamega.“