Champagne on Prantsusmaa üks põhjapoolsemaid kasvualasid, kus keskendutakse ainult vahuveini tegemisele. Peamiseid marjasorte on vaid kolm, kuid kuna neid kasvatatakse üsna erinevate mikrokliima ja pinnasega põldudel ning arvestades fakti, et šampanja segatakse alati mitmest marjasordist kokku, siis on šampanjade valik vägagi mitmekesine nii värvi kui ka stiili poolest. Piirkonnas tegutseb kolme tüüpi šampanjatootjaid, kellest kõige tuntuimad ja kuulsamad on šampanjamõisad. Seejärel on olulisel kohal marjakasvatajate ühendused ehk šampanjakooperatiivid, kes teevad üsna hea hinna-kvaliteedi suhtega veine ning viimasel ajal on tekkinud palju farmeritest väiketootjaid, kes ei müü oma viinamarju ära, vaid teevad ise veini. Liviko šampanjade valikus on esindatud kõik tootjate kategooriad ja stiilid. Nii on esindatud šampanjad tuntud Deutzi ning Lansoni mõisatelt, mitmekülgne valik šampanjagruppidelt De Saint Gall ja Ernest Rapeneau ning farmeritest väiketootjate François Secondé ning Philippe Gonet isikupärased šampanjad.
„Ainult ilma fantaasiata inimene ei suuda leida põhjust šampanja joomiseks“ – Oscar Wilde
Värvus peene tiheda mullijoaga keskmisest madalama intensiivsusega kahvatukollane.
Aroom kerge ja värskelt puuviljane, tunda valgeid lilli, küpseid heledaid luuvilju, aprikoose, virsikuid, valgeid sõstraid ja värskeid tsitrusvilju ning röstitud saia.
Mait